Det är fackförbundet Kommunal och pensionärsorganisationen SKPF (Svenska KommunalPensionärers Förbund) som tagit fram ekonomisk statistik över hur pensionen ser ut för 150 000 pensionerade Pensionen – en kvinnofälla! – Kommunal SKPF-medlemmar, tidigare verksamma inom Kommunals yrken.
68-generationen lämnar nu yrkeslivet men för många blir pensionen en besvikelse.
Rekryteringsbehoven till välfärdens yrken är enormt. Men vem vill satsa på en kvinnofälla som erbjuder deltidstjänster, låga löner, delade turer osäkra anställningsförhållanden och en dålig pension.
1968 var hon 20 år och kämpade för rättvisa löner, vettiga arbetsvillkor och ett jämställt samhälle. Framtidstron var stark och många kvinnor sökte sig till den växande barnomsorgen och äldreomsorgen. Verksamheter som både skapade jobb och gav kvinnor möjlighet till eget förvärvsarbete. Efter ett helt yrkesliv går hon nu i pension och besvikelsen är stor. En stor del av Kommunals medlemmar får helt eller delvis Garantipensionens storlek – Pensionsmyndigheten och riskerar att bli ”fattigpensionär”.
Vilka av dagens ungdomar tror vi kommer satsa på en kvinnofälla som erbjuder deltidstjänster, låga löner, delade turer och osäkra anställningsförhållanden samt en usel pension som tack för hjälpen? På seminariet presenterar Kommunal en rapport som beskriver det ekonomiska läget för dagens pensionärer som jobbat i välfärdssektorn.
Denna livslånga ojämställdhet går inte i graven med stålfarmor. Vi vet redan nu att hälften av dagens yrkesverksamma kvinnor inte kommer att kunna leva på sin pension. Man kan undra hur det påverkar motivationen att jobba i ett slitsamt låglöneyrke. Av Utredningen ”Män och jämställdhet” – Regeringskansliet (SOU 2014:6) kan man dessutom dra den dystra slutsatsen att deltidsarbetande mödrar inte är en försvinnande kategori eftersom män per dygn (!) gör två timmar mindre hushållsarbete. Inte heller verkar de satsa på föräldraskapet: under barnens första levnadsår är det futtiga nio procent som tar ut någon Föräldraledighet – Wikipedia
En annan lösning, som hittills inte förts fram särskilt ofta i den svenska debatten, är att makarna delar lika på de pensionsrätter som tjänats in under den tid de varit gifta (eller rentav enbart samboende). En sådan lösning skulle radera den obalans i pension som uppstår när ena makan väljer att arbeta mindre, kanske för att lösa vardagspusslet som småbarnsförälder. Om makarna skiljs delar man helt enkelt lika på pensionen, och om ena maken dör får man rätt till sin del av den avlidnes pension så länge man själv lever.
Men skulle det fungera i praktiken? Tja, systemet finns faktiskt sedan länge i andra länder, däribland USA och Kanada. Varför inte även i Sverige? ”Kort sagt” här har vi en akuta jämställdhetsproblem. Sexiga är de inte, men desto viktigare. Upp till kamp, säger jag. http://erik60.blogspot.com
Related Articles
No user responded in this post
Leave A Reply