B-aktierna i Ericsson har t ex endast en tusendels röst, medan A-aktierna har en röst. Motivet för att ha aktier med olika röstvärde kan vara att man vid en kapitalökning velat förbehålla en viss ägargrupp, t ex de som ursprungligen startade företaget, det avgörande inflytandet över det
Om man vid kapitalökningen måste gå utanför denna ägargrupp emitterar man nya aktier med lägre röstvärde än de gamla. I vissa bolag är handeln med A-aktier mycket begränsad, eftersom en stor del av dessa finns på fasta händer.
I andra fall omsätts A-aktierna lika mycket som B-aktierna. Kursmässigt gäller samma sak. I vissa bolag noteras A-aktien mycket högre än B-aktien. I andra bolag är det ingen större skillnad. När man ska köpa aktier i ett bolag är det viktigt att man informerar sig om hur handeln och prissättningen i bolagets A-aktier respektive B-aktier ser ut.
((Gamla aktiebrev kan dölja en förmögenhet))
Kolla upp de gamla aktiebreven som ligger i byrålådan. De kan vara värda en förmögenhet. Sanningen är att 100-tals miljoner ligger och väntar på sina ägare hos landets länsstyrelser. Bara i Göteborg finns åtskilliga miljoner deponerade, pengar som idag saknar ägare.
Det här visar sammanställningar som gjorts över deponerade pengar för tvångsinlösen av aktier från bolag som till exempel fusionerats med andra företag.
Bara i Stockholm räknar länsstyrelsen med att minst 100 miljoner ligger och väntar på den som kan presentera aktiebrev eller andra handlingar som styrker att man har rätt till pengarna. Inte sällan har aktierna ägts av personer som avlidit och där anhöriga inte känner till aktieinnehaven eller att de finns med i kvarlåtenskapen. Länsstyrelserna har heller inte lyckats spåra anhöriga eller aktiernas rätta ägare.
Marina Fagemo vid länsstyrelsen i Göteborg säger att det inte finns någon sammanställning på riksnivå över hur mycket pengar det handlar om. http://erik60.blogspot.com
Related Articles
No user responded in this post
Leave A Reply