Hur klarar du dig på en orolig fondmarknad: Jag söker säkerhet
Händelser som påverkar dina fonder har kommit tätt år 2013. Var försiktigare på kort sikt och sprid riskerna. Mitt tips för att klara oroliga marknader, titta igenom portföljen en eller två gånger i månaden. När årsbeskeden från Pensionsmyndigheten landat i våra brevlådor. Dyster läsning för en del, glad för andra. Sedan premiepensionen infördes för träton år sedan har visserligen de bästa fonderna ökat med hundratals procent, men få sparare har kunskaper nog att köpa och sälja vid exakt rätt tillfälle.
Svenskarna har över 70 procent av sitt fondsparande i aktiefonder som investerar endera i Stockholmsbörsen, globala aktier eller i bägge kategorierna. Senaste månaderna har flera händelser inträffat som påverkat utvecklingen på de här marknaderna.Mest glädjande är att Stockholmsbörsen tuffat på och börjar närma sig kursrekord. Det är givetvis positivt för spararna. Samtidigt kan man undra om det gått för fort upp?
Tillväxtmarknaderna som Ryssland, Latinamerika och Indien, som många fondbolag tidigare har hållit fram som en bra investering inför framtiden, tappade rejält under året. De senaste veckorna har de återhämtat sig men står fortfarande rejält på minus. Jag själv har minus -2,06 % På ett år, i de fondmarknaderna Säljer av en Rysslandsfond nu: Att det är många händelser samtidigt visar att den globala ekonomin fortfarande har problem. Det är ingen orimlig gissning att det kommer att inträffa nya händelser framöver som påverkar dina fonder. Men jag köper nya fonder, Återinvesterat i de här. Nordea Olympiafond: & Småbolagsfond Norden:
Normalt brukar placeringar i räntefonder eller hedgefonder med låg risk rekommenderas till någon som har en placeringshorisont om 1-5 år. Genom att månadsspara investerar man kontinuerligt ett belopp i en eller flera fonder oberoende av marknadens utveckling. Detta resulterar i att man i princip inte behöver tänka på marknadens rörelser då man köper fondandelar till både höga priser vid uppgångar och låga priser vid nedgångar. I spåren av finanskrisen och med hänsyn till den senaste tidens turbulens på marknaden är en god riskspridning A och O, oavsett om man har en kort eller lång placeringshorisont. http://erik60.blogspot.com
Related Articles
No user responded in this post
Leave A Reply