Mitt i allt julstök kan det vara lätt att glömma bort skatteplanering och andra ekonomiska förberedelser inför det nya året. Jag har sammanställt de viktigaste frågorna inför årskiftet.
Statslåneräntan höjs från 1,49 procent förra året till 2,09 procent i år. Det betyder att schablonskatten för Investeringssparkonton (ISK), och Kapitalförsäkringar (KF) höjs från 0,45 procent till 0,63 procent. Skatten är dock låg i ett historiskt perspektiv och som sparare kan du vara lugn, så till vida att du inte tror att börsen kommer att rasa under nästa år. Om du tror att dina placeringar överstiger 2,09 procent i avkastning är det fördelaktigt att ha ett ISK eller KF än en ett traditionellt depåkonto. Men om du sitter med fonder eller aktier som du ändå tänkt sälja av snart så är det en bra idé att göra det innan årsskiftet.
Om du har tänkt att sätta in nya pengar på kapitalförsäkringen ska du helst inte göra det precis före årsskiftet. Pengar som sätts in före årsskiftet beskattas dubbelt, både för insättningen i december och på innehavet den 1 januari. För investeringssparkontot gäller samma sak fast innan kvartalsskiftet.
ISK och KF är två väldigt lika sparformer Men om du tänkt byta från den ena till den andra är det bra att förbereda detta i god tid innan årsskiftet. Ett tips är att plocka ut pengarna till ett traditionellt konto, exempelvis sparkonto eller depåkonto, före årsskiftet för att sedan föra över dem till kontot du byter till efter årsskiftet. Annars får du skatta för samma pengar på både din KF och ISK.
Skatt och kvittning:
Värdepappersaffärer. Om du har gjort vinster eller förluster på aktier och/eller fonder på ett traditionellt depåkonto och vill kvitta dem måste de säljas före årsskiftet.
I första hand kvittar du aktieförlust mot en aktievinst, men du kan också kvitta en aktieförlust mot fondvinst eller en fondförlust mot en aktievinst. Har du däremot ingen värdepappersvinst att kvitta din värdepappersförlust mot kan du använda dig av andra typer av kapitalvinster som inkommit under året som bostadsvinst, ränteinkomster eller utdelningar. Men då är bara 70 procent av förlusten avdragsgill.
Enligt lag kan du inte hoppa över det första steget för att direkt kvitta en aktieförlust mot exempelvis bostadsvinst. Det finns inte heller någon anledning att göra det eftersom tillgångsslagen är kvittningsbara fullt ut mot varandra vilket innebär lägre skatt.
Har du gjort stora förluster och inte har några aktie eller fondvinster eller reavinster från exempelvis en bostadsförsäljning att kvitta mot kan du medges skattereduktion på din inkomst av tjänst. Det innebär att du får göra avdrag för 70 procent av din aktieförlust mot skatten på din inkomst.
Däremot kan du aldrig få skattereduktion för mer än du betalat i skatt under året. Det går inte heller att spara förlusterna för att dra av ett annat år. http://erik60.blogspot.com
Related Articles
No user responded in this post
Leave A Reply