Äldreförsörjningsstödet garanterar att du som har låg pension eller ingen pension alls ändå får en skälig levnadsnivå.
Äldreförsörjningsstödet är ett stöd om inte de andra pensionsförmånerna räcker till. Det betyder att du måste ta ut andra förmåner som du har rätt till innan du kan få äldreförsörjningsstöd. Det gäller inkomstgrundad ålderspension, garantipension, bostadstillägg till pensionärer och särskilt bostadstillägg.
Äldreförsörjningsstödet betalas ut från och med månaden du fyller 65 år.
Vem kan få äldreförsörjningsstöd?
Du kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd om du:
bor i Sverige och är 65 år (du räknas som boende i Sverige om du planerar att stanna här minst ett år)
tar ut alla pensionsförmåner du har rätt till och ändå inte når upp i skälig levnadsnivå.
Så mycket får du i äldreförsörjningsstöd
Om din inkomst efter avdrag för skatt och skälig bostadskostnad är lägre än skälig levnadsnivå, får du äldreförsörjningsstöd så att du kommer upp i denna nivå.
En skälig levnadsnivå innebär att du ska ha tillräckligt med pengar kvar att leva på efter att du har betalat för ditt boende. Som skälig levnadsnivå räknar vi 5 365 kronor per månad för dig som är ensamstående och 4 417 kronor per månad för dig som är gift, sambo eller registrerad partner. Beloppen gäller 2013, och beräknas med hjälp av prisbasbeloppet.
När du söker äldreförsörjningsstöd får du räkna med skälig bostadskostnad, det vill säga upp till 6 200 kronor i månaden för ogifta och 3 100 kronor i månaden för gifta. De som har ingått registrerat partnerskap räknas som gifta, och normalt räknas också personer som sammanbor som gifta. I vissa fall kan gifta personer räknas som ogifta. Det kan till exempel gälla om den ena maken vistas på sjukhem.
Bostadskostnaden beräknas i övrigt enligt samma regler som gäller för bostadstillägg till pensionärer. http://erik60.blogspot.com
Related Articles
No user responded in this post
Leave A Reply